2 Kasım 2023 Perşembe

389

Filin Yolculuğu - Jose Saramago

2010'da hayatını kaybeden Saramago bu file Muhteşem Süleyman adını vermeyi uygun görmüş. Gerekce olarak da kahramanların 16. Yy. Osmanlı Padişahı Sultan Süleyman'dan esinlendiğini yazıyor. 

16. Yy.da yaşanmış bir gerçek hikaye ama Saramago'nun da belirttiği gibi eline konuyla alakalı çok az malumat ulaştığından, kurgu ve hayal unsurlarıyla bezemiş kitabı bol bol.

Portekiz Kralı Don Juan'ın eline bir yerlerden bir vesileyle geçen fili ne yapacağını bilememesi üzerine (Bu fili de n'apsak?..) Katolik takvimine göre kutlanan Krallar Gününde hediye edilmek üzere Avusturya kralı II. Maximilian'a gönderilmesi anlatılıyor kitapta. Ama filin gönderildikten sonraki macerasından çok yolculuğunda yaşadığı seruvenler (ilk kez fil görenler, görmek için yollara dökülenler) anlatılıyor kitapta.

Çok affedersiniz de Avusturya'ya gönderildikten 1 sene sonra ölüyor, öldürüyorlar hayvanı şerefsizler.. Muhtemelen aç bırakmışlardır (hayvan hakları rise up!..).. Çünkü bu filler çok yemek yiyen geniş cüsseli hayvanlarmış. Doğrusunu isterseniz Don Juan da sırf bu yüzden yolluyor masum hayvanı.. Tarih ne kadar trajikomik olaylara gebe.. Ama ben yine de günahsız bu masum hayvanı beslemekten aciz olan bu vicdansız insanlara kral da olsalar şerefsiz demeyi sürdüreceğim. Şerefsiz hayvanlar.. Öldürmüşler hayvanı ya..





Share:

0 yorum:

Yorum Gönder